Οι κήλες αποτελούν μια αρκετά κοινή πάθηση του κοιλιακού τοιχώματος. Προκύπτουν όταν μια περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος ή της βουβωνικής χώρας καθίσταται αδύναμη εξαιτίας της εξασθένησης των μυών που προσφέρουν στήριξη, με συνέπεια την εξώθηση τμήματος των ενδοκοιλιακών οργάνων και λιπώδους ιστού έξω από το σώμα μέσω αυτού του αδύναμου σημείου. Ποιες είναι οι πιο κοινές μορφές της πάθησης, και πότε οι κήλες είναι επικίνδυνες για την υγεία του ασθενούς;
Οι πιο κοινές μορφές κήλης είναι η βουβωνοκήλη, η οποία εμφανίζεται στο σημείο της μυϊκής αδυναμίας κατά μήκος του άνω μέρους του έσω μηρού και η ομφαλοκήλη, η οποία εμφανίζεται στην περιοχή πάνω ή γύρω από τον ομφαλό, όπου ένα αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος επιτρέπει στον ιστό ή στο έντερο να προβάλλει μέσα από αυτό. Υπάρχουν ακόμη περισσότεροι τύποι κήλης, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη μετεγχειρητική κήλη που μπορεί να προκύψει έπειτα από κάποια χειρουργική επέμβαση στο σημείο της τομής. Παράλληλα, άτομα προχωρημένης ηλικίας μπορεί να αναπτύξουν διαφραγματοκήλη, η οποία εμφανίζεται όταν μέρος του στομάχου μετακινείται στην περιοχή του θώρακα λόγω αδυναμίας στο διάφραγμα, το οποίο λειτουργεί διαχωριστικά μεταξύ των δύο αυτών οργάνων.
Με τόσους τύπους κήλης που μπορούν να αναπτυχθούν, τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά αναφορικά με τον καθένα ή μπορεί η κήλη να παραμείνει ασυμπτωματική. Τα βασικά συμπτώματα μιας κήλης περιλαμβάνουν την εκδήλωση μιας ελαφριάς διόγκωσης και αίσθησης πίεσης στην πάσχουσα περιοχή, παράλληλα με την εμφάνιση ξαφνικού πόνου στην περιοχή της κοιλιάς ή της βουβωνικής χώρας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, είναι σύνηθες η κήλη να γίνεται μεγαλύτερη και πιο επώδυνη. Και για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υφίσταται μία κήλη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτυχθούν επιπλοκές.
Οι ίδιες οι κήλες δεν είναι επικίνδυνες ούτε απειλητικές για τη ζωή. Ωστόσο, οι κήλες μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά προβλημάτων όπως πόνος στη βουβωνική χώρα, πόνος στην πλάτη, πόνος στους όρχεις, πόνος στο εσωτερικό του μηρού, οίδημα του οσχέου και εντερική απόφραξη. Πότε όμως οι κήλες είναι πραγματικά επικίνδυνες;
Η περίπτωση που μια κήλη αποτελεί επείγουσα χειρουργική περίπτωση είναι όταν το περιεχόμενο της κήλης δεν μπορεί να ωθηθεί πίσω στην αρχική του θέση. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται περίσφιξη, κι εκδηλώνεται όταν το τμήμα του ενδοκοιλιακού οργάνου που προεξέχει σφηνώσει εντός της κήλης και δε μπορεί να τοποθετηθεί πίσω στο κοιλιακό τοίχωμα. Η πίεση που ασκείται στο περιεχόμενο της κήλης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παροχή αίματος σε ένα τμήμα ενός οργάνου ή ιστού, οδηγώντας σε ισχαιμία, νέκρωση και ακόμη και γάγγραινα. Παράλληλα, ενδέχεται να εκδηλωθεί απόφραξη του εντέρου σε περίπτωση που το περιεχόμενο του εντέρου παρουσιάζει αδυναμία να περάσει μέσα από την περιοχή της κήλης.
Λόγω του κινδύνου μιας κήλης να προκαλέσει περίσφιξη ή απόφραξη, οι ασθενείς με συμπτώματα όπως ξαφνικός και έντονος πόνος, ναυτία και έμετος, δυσκοιλιότητα ή ευαισθησία στο σημείο της κήλης, κρίνεται επιτακτική η χειρουργική αντιμετώπιση.
Η απάντηση στο πότε οι κήλες είναι επικίνδυνες είναι όταν προκαλέσουν απειλητικά για τη ζωή του ασθενούς συμπτώματα, σε περίπτωση που δε λάβουν έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση. Δεν υφίσταται συντηρητική μέθοδος αντιμετώπισης για τη θεραπεία των κηλών. Από τη στιγμή που γίνει η διάγνωση, μια κήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκές. Ο Γενικός Χειρουργός Ωρωπός Δρ. Γεώργιος Κοροβέσης εφαρμόζει τη λαπαροσκοπική μέθοδο για την αντιμετώπιση των κηλών, προτού προκαλέσουν απειλητικά για τη ζωή του ασθενούς συμπτώματα.